Istoricul Parohiei Golăești

Istorie Noiembrie 8, 2012

Parohia Golaieşti îşi trage numele de la satul Golaieşti unde este biserica parochială. Satul Golaieşti este un sat vechi intemeiat de clacaşii de pe moşia lui Golaia respectiv Golia, un nepot al parcălabului Ioan Golia care a zidit Manastirea Golia din oraşul Iaşi. Satul se afla la o distanţă de 20 kilometrii de Iaşi. Actuala biserică cu hramul Sfinţii Împaraţi Constantin şi Elena este o construcţie veche din 1812 în plan de navă cu axidă semicirculară a altarului în retragere şi cu un pridvor închis în plan pătrat pe care se înalţă turnul clopotniţei cu aceperiş simplu de tablă.

Biserica este construită din bârne şi vălătuci cu acoperiş din tablă, pereţii sunt drepţi făra ornamentaţii arhitecturale, interiorul este simplu cu o mica bolta în pronaos. Lumina pătrunde în biserică prin şapte ferestre aşezate cate una la altar, patru în naos şi pronaos şi doua în pridvor.  Vitregiile istoriei au adus biserica aproape intr-o ruină.

În prezent biserica a fost reparată şi consolidată în anul 2000, i s-au  adăugat un pridvor şi o cloptniţă nouă în care sunt aşezate cele două clopote, interiorul a fost pictat de către pictorul Maria Pascal, i s-a adăugat o catapeteasmă nouă şi mobilier nou .

A fost sfinţită în anul 2005 de către Prea Sfinţitul Calinic Botoşăneanul.

În biserică mai sunt pastăstrate un numar de obiecte de valoare artistică si istorică, printre care anumite evanghelii, sfinte vase, cadelniţi, icoane şi carţi. Pe langă biserică mai funcţionează şi o casă socială cu o sută de locuri, bibliotecă şi un aghiazmatar. Toate acestea au fost posibile prin contribuţia enoriaşilor cărora le mulţumim.

Anul acesta biserica împlineşte 200 de ani de existenţă.